Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Linguística_histórica José_San_German_Ocana Ley_de_Ordenación_Urbanística_de_Andalucia Jefferson_Osborne José_Balazant_y_Barranda Joey_L._Adams Kazumi_Kawai Jens_Fink_Jensen Las_comedias_barbaras La_Ballena_Josefina Jules_Émile_Planchon Las_Playas_del_Espacio La_Trampa_(álbum) Kushan John_Tyndall Jose_Luis_Figueroa Le_vite_de'_piru_eccellenti_architetti,_pittori,_et_scultori_italiani,_da_Cimabue_insino_a'_tempi_nostri Jacques_Joset Jonchery-sur-Suippe Kronotsky Lista_de_los_edificios_más_altos_de_Macon,_Georgia Linea_de_montaje Lalín_(Pontevedra) La_clemenza_di_Tito_(Ottani) Joaquin_Saldaña_López Kyle_XY Licq_Atherey Lion-en-Sullias Laetacara_fulvipinnis Libro_ii_de_los_elementos_de_euclides Jose_Moncayo La_danza Jose_Manuel_Contino_Pérez Ji'an Libro_Almanaque_Escuela_Para_Todos La_Pista_(concurso_de_baile) Julia_de_asensi Juana_de_la_Torre Level-5 Jong J._William_Lloyd José_Goñi_(pelotari) Isla_Vestfold Laura_Vicuna_Pino Lithococca Jose_Ángel_Pérez-Nievas Jack's_Bay Le_Monteil_(Alto_Loira) Juegos_Olimpicos_de_1994 José_Ramón_García_Cañal Juan_Geovanni_García Juan_de_Balmaseda José_Antonio_Rodriguez_(político) Jeepers_Creepers_3:_Cathedral Jardin_du_Pré-Catelan

html map