Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sancho_el_Mayor_de_Navarra Széchenyi_istván Segunda_División_de_Panama San_Miguel_de_Chimisay Síndrome_de_Kótov The_Island_(canción) Surzur Sergio_Abreu_Bonilla Serrano_(Subte_de_Buenos_Aires) Tonna_tetracotula Sphoeroides_cheesemanii Saint_Lieux_Lafenasse Theodore_de_Banville Savia_Andina Stenellina_marginata Segundo_Concilio_Lateranense Ticomán Suicidal_adage Tecoma_radicans_var._praecox Toni_bou Sør_Arena The_Red_Hot_Chilli_Pipers Saint_Savin_(Altos_Pirineos) Senh Teselado_regular Saint_Jacut-de-la-Mer Thillot Terameno Traslacion_(geografia) Samuel_Armenteros Serie_N San_Patricio_(San_Vicente_y_las_Granadinas) Temistocles_Perez Subramanyan_Chandrasekhar Segunda_división_uruguaya Siglo_LI_a_C. Sinapis_spp Tifa_Lockhart Tato_Abadía Temple_Expiatori_de_la_Sagrada_Família The_Beatles_1967_1970 Scolichthys Tetsujin_28_gô TRIP Sistema_Económico_Latinoamericano_y_del_Caribe Shaka_Ponk Tommasinia Seongdong_gu Torpedera_Corrientes São_Simão_(Goiás) Sebastian_Alvaro Sultanas Sofia_Magdalena_de_Dinamarca Seminario_de_San_Jeronimo To_the_Bone_(álbum_de_The_Kinks)

html map