Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.habemus.to-wujek.kartuzy.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.inter.to-wujek.kartuzy.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.morituri.to-wujek.kartuzy.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Universidad_Europea_Viadrina Revolución_Universitaria Royalton_(Wisconsin) Trombocitosis Municipio_Jesús_María_Semprún_(Zulia) Municipio_de_Washington_(condado_de_Greene,_Misuri) Ilex_japonica Robert_Hugh_Benson Reinos_hawaianos Gadella Ricardo_García_Sainz Rogelio_Altisent Municipio_de_Swan Revoluciones_y_protestas_en_el_mundo_islámico_de_2011 Retrato_de_José_Maria_Magallón_y_Armendáriz,_marqués_de_San_Adrián Museo_Histórico_Nacional_de_la_Argentina Ruta_Nacional_A005 Future_pop Municipio_de_Loramie_(condado_de_Shelby,_Ohio) Gephyrocharax_valencia Rozalén_del_Monte Trifle Upright_Citizens_Brigade_Theatre Inigo_López_de_Mendoza_y_Quinones Gen_saltarín Freaks_(álbum) Future-_Drama U_N_A Frenchtown_(Montana) India Union_Cívica_(canción) Municipalidad_de_Saldus Municipio_de_Grant_(condado_de_Caldwell,_Misuri) Trudy_Imp._S._Peterburgsk._Bot._Sada Renault_Twingo_R2 Gerardo_Reyes Rio_Ferreira Incompatible_(matemáticas) Industria_de_alimentación Rio_Psou Tránsitos_astronómicos Municipio_de_Perry_(condado_de_Woodson,_Kansas) U_S._Route_80_(California) Rio_Besós Ruido_(pelicula_uruguaya) University_of_Nevada Relación_de_Clausius_Clapeyron Municipio_de_Rock_Creek_(condado_de_Wilkes,_Carolina_del_Norte) Municipio_de_Pomroy_(condado_de_Kanabec,_Minnesota) Municipio_de_Orion_(condado_de_Olmsted,_Minnesota) Fuerza_Aérea_de_Eslovaquia Informacion_meteorologica Revuelta_del_conde_Jaime_II_de_Urgel Municipio_de_Low_Gap_(condado_de_Johnson,_Arkansas) Game_Cube

html map