Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Disocactus_flagelliformis Denominacion_de_Origen_Manzanilla-Sanlucar_de_Barrameda Darío_Sanchez_Paso Anabatico Crossodactylus_gaudichaudii Dinastía_Samaní Dilatada_experiencia Corredor_Biológico_Chichinautzin David_C_Roy Copa_Perú_1979 Alfredo_Duhalde Dance/Club_Play_Songs Economía_de_Brunéi César_Jalón_Aragón Ammi_aethifolium Doctor_Egidio Ecuacion_de_De_Broglie Distrito_de_Elias_Soplin_Vargas Distrito_las_colonias Cuora_zhoui Corynomalus_perforatus Amaranthus_arvensis Alta_Distinción_de_la_Generalidad_Valenciana Criterium_de_la_Dauphiné_Libéré Durham_County,_North_Carolina Corbenic Doctrinario Economía_de_Hawái Dmitri_Dmitriévich_Shostakóvich Daddy_Maza Doctrina_del_doble_cómputo_penal Democracia_de_la_tierra Alisma_grandiflorum Cryptocephalus_nigrobasalis Dispositivo_braille Cupularrotonda_decagonal_giroelongada Alicia_Sanchez_Camacho Córsega Diabantia Deneb Diagramas_de_Voronoi Digital_Extremes Allium_vineale_var._typicum Despierta_Victor American_Beauty Cordilleras_Costero-catalanas DTS Amaltea_(astronomía) Alejandro_González_y_Robleto Costco_Wholesale_Corporation David_Gerardo_Kostzer Corón Curcuma_longa Desierto_de_Sechura Denuncia_(derecho_internacional)

html map