Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Historia_del_socialismo_en_navarra Hollywood_(lenguaje_de_programación) Armand_David Argyroderma_ovale Hapaloptila_castanea Aníbal_Muñoz_Duque Monterosso Moustoir-Ac Horizontes_perdidos_(novela) Heaven_(desambiguación) Howland_Center_(Ohio) Hilo_curado Mollina Antonio_Tapies Arvicolino Augurios Guerra_de_Melilla Asiacoelotes Hardwick_(Minnesota) Montclus_(Gard) Monte_Doyle Anne-Robert_Jacques_Turgot Apelación_al_ridículo Anaspis_atrata Hegirnuna Ayman_al_Zawahiri Humerilabus_chinensis Arni_Arason Anaspis_atroabdominalis Azafrán_del_Cabo_de_Gata Apple_Store Asamblea_Nacional_de_Burkina_Faso HMS_Queen_Elizabeth_Nuevo_CVF Hengshui Holartico Hexarrhena Asterix_el_galo_-_asterix_en_la_india Hernán_Llerena Herbstia Grimstad Hymenantherinae Anthemis_agrestis Himno_Nacional_de_Uruguay Himmel_und_Erde Gtk Monasterio_de_Pažaislis Movimiento_mesianico Guillermo_Rovirosa Araucano_(AO_53) Halic Motor_para_riego Anthelephila_limaria Aratoca Antonio_Cotogni Monesiglio

html map