Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Eugenia_Correa_Vazquez Edward_G._Acheson Esteban_De_la_Fuente Ehretia_onava Eothenomys_wardi Enrique_V_de_Espana Emperatriz_Michiko_del_Japon Eduardo_Bisio Farmacogenética Farmacia-Museo_de_Leopolis Einomeia_pentandra El_Shaarawy Flor_de_lagarto FCAPS El_holandés_errante_(Wagner) Es_difícil_hacer_cosas_faciles Eumenio Elecciones_al_Senado_de_Argentina_de_1961 Ferrieres_lès-Ray Escudo_de_blanes El_Reino_Apacible Escudo_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Kirguistán Ermida_(Vila_Real) Estacion_de_Zona_Franca_Nova_ZAL El_Cisne,_Loja Edwin_Ávila Elecciones_presidenciales_de_Argentina_de_1922 Ezio_Varisco Esqui_de_travesía Eduardo_Victor_Haedo Fosberg Ek_Balam Eirmocephala Estación_San_Carlos_de_Bariloche El_Peñón Erigeron_undulatus Felix_Huete Epullion Ermita_de_San_Roque_de_Sanlúcar_de_Barrameda Estación_de_Valdezarza El_Diamante_Hope Escudo_de_El_Puerto_de_Santa_María Eunan_O'Kane Francesca_Thyssen_Bornemisza El_Largo Falso_antequino_de_Carpentaria Episodios_de_XiaoXiao F.F._Norden_02 Flor_llave El_rincón_de_los_prodigios El_Manantial_S._de_R.L. Francisco_Lazo_Martí Estadio_Lillekula Espacio_artístico Estacion_Allen

html map