Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jaime_Trueba Jordi_Bargallo_i_Poch Kig Ligamento_anterior_cruzado Lago_Chany Julio_Rodriguez_Fernandez Irmandade_Nazonalista_Galega Kurt_Lischka Juncus_lampocarpus_var._acutiflorus James_B_Connolly Junk_of_the_Heart La_Bazana Ivonne_Aracelly_Ortega_Pacheco Intendencia_(Chile) Jachaleria Jin_Xing Jose_Girl Lacos_de_Familia Kensington_(California) Jonquilla_media Kiviuq_(satélite) Lapara_(animal) Liga_ACB_2002_03 K-152_Nerpa Lectura_on'yomi Joaquina_Téllez-Giron,_marquesa_de_Santa_Cruz La_médium_Paquita Lenguas_atsina-arapahoes Intervención_española_en_América Josep_Maria_Marti_i_Bonet Jazmin_prímula Jardines_Victoria_Embankment L'Etoile_(Jura) Lake_Providence Ivan_Gutiérrez José_Luis_Mendilibar_Etxebarria Johann_Heinrich_Scholten James_Thomas_Brudenell Instituto_Agricola_Catala_de_Sant_Isidre Laguna_Verde_(Potosí) Jorge_Perugorría Juntas_(España) José_Telles_da_Conceição José_María_Parás KVP Kakan_(isla) Křestanska_a_demokratická_unie_-_Ceskoslovenská_strana_lidová Lecythis_usitata John_Zerzan Jean-Roger_Caussimon J.L._Martín Leoncio_II Lista_de_aeropuertos_de_Portugal Invasión_Napoleónica_de_Rusia José_Luis_Garcia_Zalvidea

html map