Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Dialeurolonga_bambusae Copa_Simon_Bolivar_1972 Distrito_de_Parchim Didelphis_sp. Departamento_de_Matagalpa Distrito_Escolar_Unificado_de_Albany Distrito_de_Lagunas_(Alto_Amazonas) Culto_de_la_Razón_y_del_Ser_supremo Debate_de_Mayúsculas_acentuadas ESVAL César_Farías Cosmópolis_(São_Paulo) Dockton_(Washington) Crevecoeur-sur-l'Escaut Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Sandoval Dondiego_de_noche Dr_Simi Corneto Daruma Copia_de_resguardo Demarcacion Daisenryō_Kofun Distrito_electoral_de_karibib Doris_Younane Alicucu_comun Coroneo_(Guanajuato) Cuñada Diocesis Amigaone Alfred_St_John Der_von_Kürenberg Divinos Corrala Cultura_de_Las_Motillas Dani_Giménez_Hernández Domintxaine-Berroeta Amir_Johnson Cosgaya_(Mexico) Cornes Digastrico Copa_del_Mundo_de_esquí_alpino_de_2005/06 Diego_Alonso_González Ecole_Pratique_des_Hautes_Etudes Alfredo_Kojima Eddy_Garabito Alina_Vacariu Dueña_y_Señora Doryichthys_heterosoma Cretanaspis Cynoglossa Aloe_muricata Dr.Watson Ducado_de_Bournonville Drususstein Discovery_Real_Time

html map