Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Banco_Karasev Carles_pi_i_sunyer Baglān_(provincia) Campeonato_colombiano_1963 Cardenal_de_Retz Boeil_Bezing Aşk_Meleğim Cañonera_(fortificación) Cantón_de_Pont_Sainte-Maxence Batallon_de_los_bufalos_(sudafrica) Big_Pussy_Bonpensiero Brit_jadasha Centro_de_Mando Bulldog_(desambiguación) Caletos Banksia_brownii Bona_fides Brillante Cereus_patagonicus Basseux Chamelaucium Batman:_Año_Dos Carol_Travis_Alonso Cabas-Loumasses Batalla_de_Flesinga_(1573) Cancun_(ciudad) Cesar-Francois_Cassini_de_Thury Burgundio_de_Pisa Camilo_Torres Bovelles Cambio_fonético_«f-h»_del_castellano Canoneros_de_Cucuta Batalla_de_Château-Thierry_(1814) Campeonato_de_Wimbledon_1933_Individuales_Masculinos Black_sabbath_vol_4 Cebolla_silvestre Año_436 Bláa_lonid Cartoon_Grand_Prize Capitan_cavernicola Cabezo_de_torres Barbourville_(Kentucky) Basílica_de_nuestra_senora_de_copacabana Bumbești-Jiu Calliandra_tweediei_var._tweediei Caral_(Peru) Calle_42–Bryant_Park_(linea_de_la_6ª_Avenida) Cesar_Pueyrredón Batalla_de_Sarikamıs_(1920) Cabarceno Barrio_(Teverga) Batalla_de_Anquialus_(763) Caracara_de_vientre_blanco Celso_Morales Cantón

html map