Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Aspidosperma I-27 Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1948 Hernan-Pérez Montrond_(Jura) Misión_Imposible_4 Mortician Andrea_Pazienza Hoot Húsares_(Buenos_Aires) Himno_nacional_de_la_República_de_China Grupo_Radio_Asturias Avoine_(orne) Arroyo_Blanco_Jatibonico Anoiapithecus_brevirostris Ibervillea_guatemalensis Avant-première Asociación_Espanola_de_Clubes_Nauticos Heqat HD_19994 Hespera_aeneonigra Guiomar_Carrillo Hipotesis_de_escala Ministro_de_Defensa Hybonotus_fasciatus Armando_Jose_Sequera Mitsubishi_ATD-X Mis_grandes_éxitos:_Otra_vez_enamorada_con_un_nuevo_amanecer Hermann_Gunnarsson Helí_Rolando_de_Tella_y_Cantos Aucuparia_sylvestris Monasterio_de_Montearagón Antonio_Sabato,_Jr. Antonio_José_Ruiz_de_Padron HD_64503 Anibal_Ibarra ITA_94 Guillatún Mohun_Bagan_AC Artilleria_M777 Anagallis_arvensis_subsp._latifolia Hamad_Bin_Issa_al_Jalifa Asamblea_Comunitaria_de_Kosovo_y_Metohija Hey_You_Pikachu Atroz Hector_Cornejo_Chávez Ard Antíoco_III_de_Siria Miquel_de_Palol_i_Feliu Australopitecino Armas_de_destruccion_masiva_en_Estados_Unidos Gugh Mimi_Ardu Misiones_diplomaticas_en_Guatemala Mohammed_Al-Khilaiwi

html map