Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gusano_de_maguey Atresia_anorrectal I.P.S. Huggle_Gnu_Linux Atriplex_curvidens Henry Motor_aeronáutico Hibisco_de_bañado Mr_Brownstone Antonio_Brunelli Hassan_Basha_Mezquita Anticoncepcion_de_emergencia Moundou Apeadero_Gauna Arquidiócesis_de_Ayacucho_o_Huamanga Moraleja_de_Cuéllar Autopista_Sur_(Bogotá) Autovía_de_Granada Heinz_Bär Antiparalela Andreas_Thorkildsen Arte_contemporaneo_en_Espana Animax_Latinoamérica Anaxarcha_intermedia Arquidiócesis_de_Monterrey Anton_Stepanovich_Arenski Montalban_(Caracas) Angel_Brunet_i_Las Asilisaurus Hellraiser_Bloodline Idioma_makasae Atrachya_chiengmaica Monolepta_sonsoensis Augusto_(título) Gustav_Heinrich_Ralph_von_Koenigswald Arteria_cœliaca Montjoie_Saint_Martin Guerra_Civil_Española_en_la_provincia_de_Córdoba Misye_Arsita Montana_Chahorra Aparejo_factorial Mulay_Arafa Anatoli_Kobrisev Antonio_Cesti Anya_Chapman Guerra_de_los_Cárpatos Angraecum_cadetii Hryhoriy_Hrynko Milt_Dunnell Aristostomias_lunifer Ayuntamiento_de_san_sebastián Hispano_Aviacion_HA_200_Saeta Historia_de_las_Guerras_Ruso-Turcas Holque Arthrotus_fulvus

html map