Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Olga_Borodina Pixel_Perfect Odon_Mihalovich Orden_del_hacha Plagiodera_atmanama Pabellón_Roberto_Rodríguez_Estrello Mémoires_physico_chimiques_sur_l'influence_de_la_lumiere_solaire_pour_modifier_les_etres_des_trois_règnes_de_la_nature Pierre_de-Bresse Ocupacion_japonesa_de_Taiwán Polígono_cóncavo Ombrosio Pico_triedrico Nina_Ferrer Naoki_Matsuda Polietilen_glicol NGC_204 Passerina_caerulescens Península_Aristizábal Pedro_Nicolau Obila_Club_de_Basket Noltea Pesadilla_Final:_La_Muerte_de_Freddy Piper_PA-40_Arapaho Periégesis País_neutral Pedagogía_en_el_anarquismo Pavel_Bazhov Nicolás_Orsini Palacio_de_Mežotne Osmitopsis Parlache Pilar_Lopez_de_Ayala Odontesthes_humensis Plataforma_Pro_Seleccions_Esportives_Catalanes Notacion_de_Landau Ninja_Purpura Ophrys_pectus Números_piramidales_cuadrados Myoan_Eisai Paul_Tortelier Novobekeshevskaya Opuntia_subterranea Palacio_de_Deportes_de_Huelva Osvaldo_Núñez PR:AS PAPLN Pala_Reserva_India Neko_no_ko_no_koneko_shishi_no_ko_no_kojishi No_mataras_.._al_vecino Nomic Orquesta_Sinfonica_de_Honduras Orto_helíaco Postigo_del_Aceite OICA Nikolai_Alexandrovich_Berdiáiev

html map