Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cytinus_hypocistis_subsp._kermesinus Amphianthus D_J_Middleton Edelmiro_Martinich Doñinos_de_Ledesma Copa_America_2023 Damião_António_de_Lemos_Faria_e_Castro Discografia_de_Erik_Mongrain Alejo_Peralta_y_Díaz_Ceballos Déjame_Gritar Cornelius_Vanderbilt_(1843-1899) Distrito_administrativo_de_Frutigen-Niedersimmental Cygnus_Solutions Alfonso_Limón_Montero Detector_de_conductividad_termica César_Pérez_de_Tudela Crater_de_Sudbury Dongshan_(Yilan) Amaurornis_bicolor Diócesis_de_Corpus_Christi Diocesis_de_España Echoma_anaglyptoides Denix Aliento Convento_de_Las_Brígidas_(Lasarte-Oria) Dióxido_de_silicio Distrito_de_Altenkirchen Eden_no_ori Amaranto Convención_de_Viena_sobre_el_Derecho_de_los_Tratados Dolores_Padierna Degerfors_IF Crossosomataceae Criquetot_sur_Ouville Decimetro_cubico Copa_del_Rey_de_fútbol_1904 Daniel_Vélez Alfonso_I_el_Batallador Easton_(Maryland) Dao_(sable) Echinocactus_robustus_var._monstruosus Copa_Integración_2012 Cosmos_154 Cueva_de_las_Chovas Corias_(Pravia,_Barrio) Dunia_Ayaso Dobera David_Miller Distrito_de_Iyo Echazu Cráneo_mesocefalo Dance_(música) Día_de_los_Veteranos ECO_Leganes Declieuxia

html map