Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Stanhopeinae San_Mateo_(Castellón) Tomate_de_árbol Suzuki_TS_185 Sayri_Tupac Ternopil Temnoscheila_tristis Serie_281_a_286_de_CP Sierra_de_leyre The_Replacements_(serie_de_televisión) Santa_Maria_de_Merles Servio-croata Salomón_Kalmanovitz_Krauter Sapium_sebiferum_var._pendulum Sclarea_pratensis Silvestre_Antonio_Guzman_Fernandez Sitio/estado Tierra_de_nadie_(UCV) Sajonia_Coburgo-Gotha_Braganza Teenage_Zombies Smith_Cho Star_Wars_Lethal_Alliance Shake_It_Up_(serie_de_TV) Terrance_Jerod_Ford Trastorno_de_despersonalizacion Santa_Giuletta_(Italia) Sysplex_Paralelo Sans_Culottes Sindrome_de_Wendy Templo_budista_japones Tara_Browne Torre_del_Tiro_Llago Thuspeinanta Supermode Su_Católica_Majestad Salmo_platycephalus Silvia_Braslavsky Sergio_Ibarra Simón_Bolívar_(Paraguay) Termas_de_Caesaraugusta Sant_Sadurní_d'Anoia_/_San_Sadurní_de_Noya Stiriinae San_Javier_(Colombia) Se_me_apago_la_tele Teodora Sevilla,_España Sydney_"Syd"_Drew Saturday_Night_Live_(episodio_711) Schriften_des_Vereins_für_Naturkunde_an_der_Unterweser Tarsiiformes Tomás_Gutierrez_Alea Taltalia Secretaría_de_Medio_Ambiente_y_Recursos_Naturales_(México) Selecciones_Nacionales_mas_fuertes_del_mundo_segun_Ranking_Elo Socialdemócratas

html map