Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Localia_Trujillo RVA Luthien_Tinúviel Melchor_Navarra_y_Rocafull Live_Around_the_World Mamberé-Kadéi Puente_de_los_Heroes_del_Alcazar_de_Toledo Primera_División_de_España_1973_74 Recens._Spec._Pter. Rafflesia_azlanii MTA Quechua_cuzqueño Gran_Hotel_(Palma_de_Mallorca) Manolo_Escobar Marques_de_La_Laguna_de_Camero_Viejo Mbuyapey_(Paraguari) Maghraoua Rabo_de_alacrán Luis_G._Jorda Matija_Kvasina M_Monier-Wiliams Protrachodon Madhubala Querúas Mariana_Rondón Mancomunidad_de_los_Concejos_de_Parres_y_Pilona Línea_5_del_Metro_de_São_Paulo Michel_Vazquez Raton_(dispositivo) Lucas_Martinez_de_Begazo Maria_Ines_(conductora_de_televisión) Marcos_Miguel_Díaz_Orellana Marco_Terencio_Varro_Lúculo Meñique_del_pie Ramon_Garcia_Martínez Mary_Burrus_Williams MAZ-543 Los_80s Luma_grisebachii Menú_turístico Maquitrans Prosopocoilus_ismaeli Provincia_de_Bolivar_(Perú) Mariano_Peluffo Maria_de_la_Purisima Línea_5_de_Metrovalencia Ramillo Golondrina_dáurica Martín_Fierro_de_Oro Martin_Martinez_Pascual Mauricio_Hofmann Gram_de_rohan M1ml Longitarsus_isoplexidis Rafael_Arnao

html map