Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Tomatlan Sebastian_González_Valdes Takamatsu_F.C. Supercopa_de_España_de_Fútbol_1984 Selección_de_futbol_de_Chagos San_Auspicio Tokiharu_Abe Sinraptorido Seboyeta_(Nuevo_México) Tercer_estado San_Marquino Sindrome_miccional Selección_austriaca_de_futbol Talleres_Corcho_(Santander,_España) Say_You,_Say_Me TRAGSA Sitta Sindicato_de_Prensa_Rosario Segunda_División_de_Espana_1956_57 Timo_nigeriano Spirit_Airlines,_Inc. Telefonica_Puerto_Rico Sines_(freguesia) Stanislaus_County,_California Tephrocactus_atroglobosa Senal_de_Aragón Tirano_Banderas_(1926) Seventeen_Seconds_(álbum_de_The_Cure) Suncus_remyi Sarampión Toni_Braxton Sphodromantis_aurea Sipacapense Sunanda_Pushkar San_Rafael Te_verde TeaShark Saint_Denis_en-Margeride San_juan_de_payara Torre_de_Tamarit The_Eternal_Flame_(álbum_de_Avalanch) Seis_(danza) Shipshewana_(Indiana) Salvia_triloba_subsp._calpeana Torneos_ATP_en_2012 Stuart_Lewis_Evans Tenshi_ni_Naritai Siloé Transporte_público_de_San_Diego Sahagun_(Cordoba) Selección_de_futbol_de_la_Republica_de_Irlanda Southport_F.C. Temores_de_un_planeta_robot Tarantella_calabresa Saint_Julien_du_Verdon

html map