Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Misako_Watanabe Motor_de_rotores_Wankel Mont_Saint_Sulpice Aquilegia_eximia Assur_resh_ishi_II Monolepta_azumai Anthony_Dupuis Hrvatsko_vijeće_obrane Halterofilia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Honda_RCV1000R Montanas_de_Dong_Phayayen Grupo_de_Bogota_(Filosofia) Antoine_Hippolyte_Cros Montainville Asociación_Deportiva_Atenas Idioma_arhuaco Habla_de_La_Ribera Andreas_Faber_Kaiser Arbol_de_los_pistachos Antepecho Moncalieri Guerra_Ruso_Turca_(1806-1812) Hespera_puncticeps Habranthus_intermedius Harungana Hemiaster Monster_Magnet_(album) Asystasia_glandulifera Grojband Asociacion_de_Aerolíneas_Europeas_de_Bajo_Coste Assare Misiones_diplomáticas_de_Cuba Arthur_Russell Armando_Álvarez Ancusa IChO Antonio_Mazorra_y_Ortiz Monomma_pseudosepultum_rugosum Ascorbato_sódico Arquitectura_mogola Hermenegildo_Galeana_(Puebla) Arctogeron Arroz_japonés Asociación_de_Fútbol_de_las_Bahamas Antinoopolis Huracan_Easy_(1951) HMS_Agamemnon_(1906) Arenaria_patula Augusta_de_Hesse_Kassel Arturo_Ruiz HIP_31246 Arteria_infraorbitalis Asociación_Internacional_de_Boxeo_Amateur Hoplophoneus Attalea_venatorum

html map