Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Carabus_seileri Centro_historico_de_Villahermosa Calle_59_Columbus_Circle_(linea_de_la_8ª_Avenida) Bienvenido_Pérez_Dacosta Casa_de_Perez_Villaamil Baziège Cantoria Año_354_adC Brassavola_sloanei Bezouotte Challenger_de_Nueva_Delhi_2014_(individual_masculino) Bill_bala Batalla_de_Raszyn Camara_de_Gas Bethany_(Illinois) Beyşehir_Gölü Chalan_(Sucre) Casa_de_separados Batalla_de_Valea_Albă Champagnac_(Charente_Marítimo) Benedetto_Ghirlandaio Cephaloleia_affinis Capitan_Pastene_(estacion) Carta_de_los_derechos_fundamentales_de_la_Union_Europea Bloomer_(Wisconsin) Brief BNEP Balduino_ii_de_constantinopla Bessey-la-Cour Bradley_Branning Bernard_Genghini Año_1481 Boccia_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Atenas_2004 Castillo_Santa_Rosa Bill_Macy Batalla_de_Tunez Bagratidas Año_2007 Batalla_del_Puente_de_Ludford Budín_de_plátano Biblioteca_histórica Batalla_de_Montenotte Carlos_de_Borbon_Dos_Sicilias Buddleja_globifera Carlos_María_Cortezo_y_Prieto Bajofondo_Tango_Club Carles_Bivià Carl_Michael_Herlöfsson Catedral_de_Santa_María_de_Auloron Central_nuclear_de_brunswick Carduus_dissectus Barnafoss Catedral_de_San_Juan_Evangelista Bryan_Danesi Cenidor_de_campo

html map