Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ardo Antonis_Georgallides Guerreros_de_cartón Andromeda_glaucifolia Hamaikabat Minúscula_gótica Hemerocallis_middendorffii Analisis_funcional Homonuclear Autovía_Cantabria_Meseta Mordella_peregrinator Hyporhagus_suturalis Aseptis_adnixa Archivo_de_Fotografía_e_Imagen_del_Alto_Aragón Mono_(banda) Milo_(Iowa) Mundochthonius_holsingeri Andalucia_Cajasur Harold_Hughes Héctor_Yuste_Cantón Haider Mindaugas_Kuzminskas Guégon Armeria_pungens Monos_(historieta) Haucourt-en-Cambrésis Guía_del_viajero_intergaláctico_(libro) Aubigny_(deux_sevres) HxH Apéndice_birrameo Atentado_en_la_embajada_de_Chile_en_Costa_Rica Montes_del_Matese HR_6094 Autevielle_Saint-Martin-Bideren Hṛṣikanātha Herpesvirus_humano_6 Aristotelia_macqui_var._leucocarpa Antonio_Rodríguez_Basulto Ari_Sihasale Monasterio_de_Leca_do_Balio Houma Apioideae Hipólita_Bolivar Mr.Lordi Harvest_Moon Haydee_Balza Avetoro_neotropical Harry_callahan Appaleptoneta Montia_fontana_var._chondrosperma Another_Earth Articulaciones_metatarsofalángicas Auguste_Trecul Apogon_chalcius Holoaden_bradei

html map