Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Halo:_Ghosts_of_Onyx Guardando_las_apariencias HD_143474 Guerra_Civil_Finesa Guillaume_Cousin Gymnophiona Gyromia_acuminata Montoison Mortadelo_y_Filemon_Mision:_Salvar_la_tierra Mistika Antonio_Rodriguez_Martinez_"Toño" Andrea_Ricardo_Collarini Antonio_Rodríguez_del_Busto Ariqueña Movimiento_Revolucionario_26_de_Julio IBM_702 Hermila_Galindo Mungia_Munguia Ascendencia_judia Axtel Huayuyo Historia_crítica_y_apologetica_de_la_Virgen_nuestra_senora_del_Pilar_de_Zaragoza Avalón_(california) Muammar_el_Gaddafi Hertzlía Andrew_Norton Avenida_Longwood_(línea_Pelham) Apeiba_tibourbou Ibn_Naṣih IV_(álbum_de_Forseps) Anos_540 Antecámara_(náutica) Idioma_filipino Aracnólogo Antonio_Landeta_y_Alvarez_Valdés Andy_Leavine Arroyo_Ramon Area_Metropolitana_de_Jaén IS_2 Arena_Multiuso_de_Rio Angeles_S.A. Monasterio_de_Santa_María_de_Ovila Grüneburgpark Mouse_sin_cables Antilly_(Oise) Mulita_de_siete_bandas Husein Asociación_Internacional_de_Transporte_Aéreo Muk Grumesnil Antipatron_de_diseño_AmbiguousViewpoint House_on_Haunted_Hill_(1959) Historia_de_la_Unión_Sovietica Horacio_Rodríguez Hormiguerito_caponicastaño

html map