Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Casa_de_ganaderos_de_zaragoza Campeonato_de_Espana_de_Ciclismo_en_Ruta_1981 Bargen_(berna) Banjos Bésame_tonto_(telenovela) Berghof Capsella_viarum Carmen_Puch_de_Güemes Bidegoyan_(Guipúzcoa) Buphagidae Beas_(desambiguacion) Campeonato_Goiano Bradenton,_Florida Cerro_de_Ramon Centralismo_democratico Cabildo_de_Córdoba Buinsk Campo_di_Giove Burns_verkaufen_der_kraftwerk Campeonato_de_la_División_I_de_Baloncesto_Masculino_de_la_NCAA Bromus_grandiflorus Cantón_de_Maubourguet Capitán_Arenas Cedrus_libanensis Campeonato_europeo_de_hockey_sobre_patines_masculino_de_2002 Brigham_Henry_Roberts Challenger_de_Honolulu_2010 Carpintería_y_ebanistería Cailly-sur-Eure Backwoods_barbie Celulosa_Arauco_y_Constitución Bolnichni_Gorodok_(Sochi) Canet Bab_el_mandeb Buitron Batallas_del_siglo_I_adC Bianca_maria_visconti Bayron_Garces Cestichis Callichromina Canelli Batalla_de_la_Bahia_de_Chesapeake Beeliar Banh_la Base_Aerea_Barksdale Basilepta_bicoloripes Campeonato_Sudamericano_1979 Campanula_napuligera Casa_Historica_de_Tucumán Barrio_de_Monjui Bernardo_de_lippe-biesterfeld Bergvall Cassine_latifolia Chamboret Batalla_de_Hormizdagán

html map