Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Angel_Pititto Gultro_(estacion) Augusto_Méndez_de_Lugo_y_Lopez_de_Ayala Ayapel Mordellistena_ermischi Mordellistena_hungarica Arte_Naif As_de_guia Hermandad_de_la_Santa_Cruz_(Malaga) Androcymbium_punctatum Avgodectes Augusto_Fernández_de_Avilés Guerra_contra_el_terror Autodromo_de_Dubai Movimiento_Politico_"Socialdemocratas" Guayos_Sancti_Spiritus_Cuba Montañas_Tehachapi Monumento_de_Guerra_de_Gibraltar Montebelluna Hatikvah Monte_Amida_(Japon) Monthureux_le_Sec Mis_grandes_éxitos:_Otra_vez_enamorada_..con_un_nuevo_amanecer Hyalosema_cominsii Guillermo_Feliú Andres_Reggio Hand_to_Mouth Heteropyxideae Guerra_Civil_de_Ecuador Guignicourt_sur-Vence Hamlin_(Nueva_York) Ano_46 Hal Moa_Martinson Hop-Frog Guillermo_Diaz_(baloncestista) Ayuntamiento_de_Martos Montornes_del_Vallès_(Barcelona) Astro_A Grigory_Potanin IBSA Antonio_González_Suárez Augusto_cury Idioma_ik Horace_H_Wilson Atlanta_Journal_Constitution Andrea_Coda Heugueville_sur-Sienne Asarum_furcatum Hypentelium_etowanum Hymenaea_oblongifolia Arde_el_cielo_(cancion) Holiday_Valley_(Ohio) Hermann_Joseph_Muller Montes_de_Bzyb

html map