Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rüstü_Reçber Félix_Ballesteros_Rivas Unión_Deportiva_Atlético_Gramenet_Milán Rock_Steady_Live Gines_Liebana Riaza_(Segovia) Glanidium_melanopterum Turnagridae Roberto_Romero Igor_Akinféyev Twelve U._D._Las_Palmas Ignacio_Allende_(Zacatecas) Trycherus_sexpunctatus Roberto_Hilbert Iniciación_(rito_de_paso) Iglesia_de_Torrecuadrada_de_los_Valles Iglesia_de_San_Simón_de_Rojas Ruta_Estatal_de_California_133 Gasperina Generacion_de_variables_aleatorias Municipio_de_Everest_(Dakota_del_Norte) Municipio_de_Crawford_(condado_de_Buchanan,_Misuri) Utrera Ilancueitl_Ixxochitl Rubén_Dario_Bedoya Imperial_(Misuri) Iglesia_de_San_Antolín_(Ibias) Sabacon SEGEGOB Inanicion Río_ichilo Función_flecha Rinofaringitis Rito_Hispanico Ricardo_Costa_Climent Rosa_Rankin Municipio_Páez_(Apure_Venezuela) Universidad_del_País_Vasco-Vasconia Universidad_de_deusto Gabino_Rey Glastonbury_Center_(Connecticut) Gnaphalium_rufum Trent's_last_case_(pelicula_de_1952) Rossana_Fernandez-Maldonado_Nagaro Municipio_de_Gilmer SCO_Group Geraldo_Del_Rey Gala_Montes Rubén_Blanco_Veiga Rivulus_roloffi Rhachisphora_fijiensis Ilustración+Comix_Internacional Río_Colorado_(Chile) Futakuchi_ona

html map