Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Citrus_medica_f._limon Zarigueyas_musarana A_Corazón_Abierto Comps_la_Grand_Ville Zapteryx_exasperata Club_Deportivo_Caaguazu Adam_McGurk Ahmad_Sah_Qajar Voluntad_Popular_(Venezuela) Wan_Li Acción_Jackson Confederacion_Hidrográfica_del_Cantábrico Abrileño Vindemiatrix Comenge Abercoquero Cheryl_Jean_Stoppelmoor Chazé_Henry Commonwealth_Bank_of_Australia Compresor_centrífugo Zavolzhsk Wasmannia_auropunctata Chris_Jackson Weedville_(Pensilvania) Albi_De_Abreu Colpodium_wrightii_var._wrightii Afliccion Aeropuerto_de_Génova-Cristoforo_Colombo Ajamil_de_cameros Adelaida_de_Poelgeest Vista_panoramica_urbana Zagarzazu Cofradia_del_Santisimo_Cristo_de_la_Piedad_(Vivero) Aeropuerto_de_Lourdes_de-Blanc-Sablon Wilfred_E_Jacobs Vélo_d'Or_français Yunque_(hueso) Cinchona_pubescens_var._purpurea Civetona Adolfo_Ibánez_Boggiano Condado_de_Plymouth_(Massachusetts) Walter_von_Plettenberg Ace_combat_zero Zingel_zingel Yūko_Nakamura You_(cancion_de_George_Harrison) Clasificación_para_la_Eurocopa_de_1976 Vadillo_Castril_(Jaén) Constante_II Chenevrey_et-Morogne Computers_Don't_Blunder Yumao Comic_de_superhéroes Al-Mutadid_(califa) Agave_ottonis

html map