Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Gabriel_Moscoso Jose_Pasillas Juvecaserta_Basket Jose_Camara_Buey Legítima KK_Perlas_Vilnius Jesus_Bombín Jorge_Sanguinetti Ituglanis_parkoi Klaudios_Ptolemaios James_Thomson_(Estaciones) Leucisco Jouy_en-Pithiverais Lago_Qarhan Kuantung La_Mañana_de_Córdoba Jose_Maria_da_Silva_Paranhos Jose_Antonio_Martínez_Soler Lippia_gratissima_var._schulzii Lex_Villia_annalis Letonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_1998 Jose_María_García_de_Paredes Linea_C-9_de_Cercanías_Madrid Karakuridoji_Ultimo Leonor_de_Portugal Koppe_(animal) La_Guerra_Civil_Española_en_Castilla_y_León La_casa_del_pueblo Jardines_Mamiku Jaime_Nebot_Archivo2 Intendente_de_Reikiavik Kannazuki_no_Miko Judo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sydney_2000 Kakehashi Leland_Grove_(Illinois) Jose_González_Vera Irving_S_Reed Isaías_Lafuente_Zorrilla Konzerthaus_Berlin James_Stanhope La_Asunción Lago_Hayq Invasión_italiana_de_Etiopia Isla_Atka Junta_Suprema_Central_y_Gubernativa_del_Reino La_Bressola La_vuelta_al_mundo_en_ochenta_dias_(2004) Leccionario_54 Linea_180 La_cala_de_mijas La_morte_d'Orfeo Legally_blonde Intérpretes_(álbum) La_Mexicana_Radio José_Ignacio_de_Márquez_Barreto

html map