Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bernardo_López_Piquer Cantón_Huamboya Boreogomphodon Bernardo_di_Quintavalle Cañaveras Bussy_la-Pesle_(Nièvre) Calle_31_de_diciembre Burj_Dubai Candia_Lomellina Cerámica_gris_pintada Casa_Natal_Juan_Ramon_Jimenez Campeonato_Europeo_de_Gimnasia_de_2010 Bernardo_Igarzábal Chan_Chan_(desambiguación) Bucherina Basilica_Notre-Dame_de_Fourviere Champs-Elysees BZC_Brandenburg Benedictus_hubertus_danser Buenavista_(Hocaba) Batalla_de_ceriñola Caterine_Ibargüen Carrefour_de_l'Arbre Campanula_cephalaria_var._ovaliphylla Celula_de_Langerhans Benajarafe_(Velez-Málaga) Barrio_Esperanza Cereus_laetevirens Beni-Ensar Benjamin_"Bugsy"_Siegel Baldy_Jr. C.D._Numancia Cephaloleia_emarginata Browallia Carlos_Slim Castillo_de_Fontainebleau Cephaloleia_bella Bobotov_Kuk Blaise_(afluente_del_Eure) Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1901 Bitschwiller_lès-thann Base_de_datos_jerarquica Bento_Manuel_Ribeiro Callispa_pretiosum Bartolomeo_d'Alviano Capitan_de_Yate Cardillo Barrio_de_Santa_Ana Cargolux_Italia Chalcophaps Camaiot Centipeda_minuta Catalina_Ponor Bosnia_y_Herzegovina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Cabildo_Insular_de_El_Hierro

html map