Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Años_570_adC Boxty Blackallia_biloba Cerv. Cerceta_argentina Catedral_de_San_Lorenzo_(Genova) Batalla_de_Yungay Blackpool Cerro_del_tepeyac Catedral_del_Santísimo_Sacramento_de_Christchurch Casco_Viejo_(Vitoria) Cazadores_del_Arca_Perdida Bement Back_to_Black:_B-Side Bailando_por_un_Sueño_1 Broken/522_a._C. Cerro_Barón Barbus_aloyi Banos_arabes_de_santa_maria_(cordoba) Calancate_ala_roja Chanpon Batalla_de_Arrás_(1940) Catedral_de_la_Asunción_de_la_Virgen_de_Salamanca Catedral_de_Odense Año_782 Cabrojo_(Cabezón_de_la_Sal) Bernardo_de_Fresneda Canelas_(desambiguación) Bey_(Ain) CF_Sporting_Mahones Casa_consistorial_de_Castellón_de_la_Plana Bifurcia Centro_Democratico_Humanista Base_aerea_de_Dyagilevo Bernmobil Cattleya Aṣṭanga-yoga Brocēnu_novads Begonia_apparicioi Challenger_de_Rimini Bittersweet:_The_Love_Songs_Collection Baeometra_columellaris Categorías_taxonomicas Cala_Blava Banco_de_londres_en_buenos_aires Centro_Sportivo_Alagoano Año_1719 Badkowo_(voivodato_de_Mazovia) Bahia_(género) Barbour,_John Camilo_Darthes Baden-Baden Bertha_Pappenheim Burnett_(Washington) Celulas_de_Kupffer

html map