Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Clodoveo_de_Hohenlohe-Schillingsfürst Acta_de_Fútbol_de_1424 Wake_/_Lift Aeropuerto_de_Bajío Agonita_klapperichi Abedi_pele Ajenjo_común Circolo_Canottieri_Napoli Vale_de_Prados Cilnia_chopardi Wes_Craven Christian_gottfried_daniel_nees_von_esenbeck Club_naútico Valientes_(telenovela_argentina) Columba_de_Iona Viva_el_príncipe Cnicus_lacteus Adrien_Goñi_Cariñanos WP:BOTOPEDIA Adrián_San_Miguel_del_Castillo Vanna_Ranilovic Academia_de_Ingenieros_de_Hoyo_de_Manzanares Acer_crataegifolium Agropyron_unilaterale Consejo_de_las_Grandes_Ciudades Acraea_anemosa Comentario_al_apocalipsis Verhandlungen_und_Mittheilungen_des_Siebenbürgischen_Vereins_für_Naturwissenschaften_zu_Hermannstadt Acceso_al_puerto_de_castellon Agave_beauleriana Chris_Patten Whiteheadia Valvula_de_seguridad Compañía_de_las_Islas_de_América Clan_escocés Ainsliaea_uniflora Yarará_de_vientre_negro Zenith Yo_Soy_(álbum) Yevgeniy_Landis Vicente_Gomez Afichista Valerianella_pumila Comos_(historietista) Agnésidos Comes_a_time Vattetot_sous_Beaumont Zuydcoote ARNTL2 What's_Going_On_(cancion_de_1971) Comisión_Nacional_de_Evaluación_y_Acreditación_Universitaria Abdul_Rahman_Arif Chevrolet_Beretta Yuvan_Shankar_Raja Consejo_Nacional_Indio_de_Venezuela

html map