Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Horror_Show Anatomia_animal Arizona_Department_of_Education Análisis_de_coste-beneficio Antropologia_teatral Archivo_General_de_la_Nación_(Bogotá) Grupo_de_Guayaquil Guadaíra_(río) Andrés_Rodríguez Muerde_(revista) Atoramiento Moiry Autorizacion_real Andorra-Sierra_de_Arcos Aurantium_×_silvestre Monomma_seriepunctatum Molecula_anfifilica Hoy_(album_de_OV7) Asociación_de_Futbol_Calahorra Heitstrenging Hylocereus_minutiflorus Gui-Gui Argyroxiphium Arte_Post_Bizantino Molas_Lopez Asuncion_(nombre) Himenoptero Annie_Famose Ayna Ateneo_republicano_de_valladolid IS_Open_de_Tenis Halominniza Haven Moving_Anthropology_Student_Network Arte,_amor_y_todo_lo_demás Asambleas_de_Dios_Americana Ara_rivadavia Arthur_Louis_Arthurovič_Jaczewski Asociacion_de_Universidades_Confiadas_a_la_Companía_de_Jesus_en_América_Latina Griselda_Gambaro Artana_(Castellon) Andrews_(Texas) Mola_hidatidica_completa Andreas_Ascharin Misa_de_tournai Arte_Asturiano Hungria_Central Athamanta_diffusa Morning_Psytrance Guasanga Molucas_Septentrional Horno_solar Guía_electrónica_de_programas Ante_Tomic_(baloncestista) Monumentos,_edificaciones_y_lugares_históricos_de_Caracas

html map