Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

NBA_2006_07 Oseas_de_israel Nolanville_(Texas) Nick_Jr._Latinoamerica Películas_de_1989 Nuevo_jōruri Parque_nacional_Cabo_Árido Omar_Domínguez Pawia_octandra Pelišac Oncidium_crista_galli Osteopilus Ofensiva_de_Nivelle Partita_para_violín_solo_nº_2,_BWV_1004 PAMP Paces_de_Urtubia Oskar_Kokoschka Organizacion_de_Estados_Iberoamericanos_(OEI) Nadezhda_Krupskaya Plaza_de_la_patrona_de_canarias Petar_Naumoski N-horizontal_(jeroglífico) Mémoires_de_Trévoux Phyllocactus_pumilus Nina_(cantante) O'Donnel Método_de_factorizacion_de_Fermat Orama Playa_del_matorral Ofensiva_Rusa_hacia_el_oeste_1918-1919 Pierrefitte_en_Cinglais Política_de_la_República_Checa Pequeña_Copa_del_Mundo_de_Clubes_1954 Músculo_redondo_mayor Neomammillaria_gaumeri Pablo_Jubany Oedionychus_limbatus Península_Ferrol Pico_do_Jaraguá Museo_Ziem PSR_B1906-59 Nicoleta_Matei Otocinclus_gibbosus Petroica_encarnada Picagres Playa_del_ingles Número_cuantico_de_espín Nueva_Mayoría_(desambiguación) Ocimum_sanctum Onibaba Nick_Kamen Nananthus_rubrolineatus Oromía Nointot Playa_Maracas

html map