Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Embalse_del_Guárico Elena_Salgado_Méndez Esceptico Ejercito_de_Africa Especialista_de_red Elgaria_panamintina Esteroide Franklin_(Wisconsin) Formación_del_Cañon_de_Herradura Estacion_de_Tijola Euphorbia_celastroides_var._limahuliensis Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca,_de_como_quedo_trunco,_comenzo_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas_.. Faro_de_Old_Head_of_Kinsale Expansión_del_metro_de_Nueva_York_(1929_1940) Federación_Unitaria_de_Trabajadores_Mineros_Energéticos_Metalurgicos,_Químicos_y_de_Industrias_Similares Festival_de_Cine_Lesbico_y_Gai_de_Andalucia Feroniella Eolophus_roseicapillus Elena_Kagan Epicauta_rufipennis Ensalada_Malagueña Editorial_Vértigo Expedicion_Imperial_Trans_Antartica_(Expedición_Endurance) El_fondo_del_mar Felix_U._Gómez_(metrorrey) Embalse_del_arquillo_de_san_blas Enoch_L._Johnson Estacion_de_Cercedilla_Pueblo Exhibicion_Nacional_Estadounidense_de_1959 Equipos_participantes_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2006 Falacias_por_generalizacion_de_induccion_errónea Fl._Bermuda Estación_de_Txagorritxu El_benedicite Ford_Fusion_Hybrid Francia_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2006 Enseñanza_en_euskara_en_C.A.V Estación_Cocharcas Francesco_di_Giorgio_e_di_Lorenzo Embajada_de_Espana_en_Estados_Unidos Francisco_Albadalejo_Corredera Estigma_(Botanica) Felipe_Baloy FU Embalse_de_Vegamian Estadio_Saitama Estación_de_esqui_Ordino-Arcalís Ejemplos_de_dialectos_del_catalan Fiebre_de_oro_Cariboo Fagelia_berteroi Ermengol_ii_de_urgel El_río_Ardila Fairchild_C_123_Provider Edu_Zvetelman En_lo_profundo_del_oceano

html map