Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Josep_Lluís_Carod Lissotestella_tenuilirata James_Walker_Fannin Juan_de_Ibelin Lemminkainen Lee_(Massachusetts) Leonardo_Bonucci Jose_Remohi Jose_Jesus_Gonzalez_Gallo Jenny_Flint Jose_López_Rubio Kayode_Odejayi Jean-Bernard_Landry James_Bridges Liga_de_baloncesto_de_Gran_Bretana Jardin_Botanico_Biblico_Rodef_Shalom José_Ramon_Uriarte Khazar_Lankaran Jeromimo_Saavedra_Acevedo José_Antonio_Quiroga_Fernández Juan_de_Icíar Joseph_Ashbrook Jarluty_Duże K_BAR Ley_de_Boyle-Mariotte Jorge_Presno Javanrud Jorge_Inglés Isla_de_barents Ipigua Kussara Juan_Bautista_Castaneo Instituto_de_Santa_Fe Lampsilis_virescens Letra_solar Lenguas_tungus Koreanosaurus_(ornitopodo) Ladislau_Boloni Jean-Francois_Thiriart Lichtjahre Linea_4_(Metro_de_Paris) Justicia_strobiloglossa Judit_decapitando_a_Holofernes_(Gentileschi,_Nápoles) Jamar_Shipman La_Celle_Saint_Cyr José_Pérez_(entrenador) Jose_Azcuenaga Isaias_Rodriguez Lista_de_botánicos_por_la_abreviatura_del_autor Juvenal_de_Araujo Juan_(obispo) Juan_García_de_Carvajal Leonid_Breznev Knut_Bergsland Lingua_Ignota

html map