Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elecciones_Autonómicas_Madrilenas_de_1987 Fernando_II_de_Leon Estadio_Adriático Estatolito Elisabeth_Forster-Nietzsche Encripcion FC_SKVO_Rostov-on-Don El_Reino_de_los_Cielos Formación_Bruta_de_Capital_Fijo Estación_de_Luchsingen-Hätzingen Embajador_de_la_Unión_Europea Elona_quimperiana Episodios_de_Wolverine_y_los_X-Men Elecciones_autonomicas_gallegas_(2009) El_gran_desafío El_Cordero_de_Dios_y_la_Bestia_del_Abismo Festival_Zomos_Heavyllanos Embajador_de_España_en_la_República_de_Italia Finlandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Montreal_1976 El_Guásimo_(Los_Santos) Elecciones_generales_de_Ecuador_de_2002 Elecciones_españolas_de_1999_al_Parlamento_Europeo El_Cerratense Elachocharax_junki Familia_Giménez Etiolles Estrella_doble_(astronomia) Estación_Delfín_Huergo Ferran_Rull El_moroso Federacion_Unitaria_de_Trabajadores_Mineros_Energeticos_Metalurgicos,_Químicos_y_de_Industrias_Similares Francisco_Lucero_(militar) Fortaleza_de_la_soledad Enrique_Gato Estadio_Carlos_Gonzalez_y_González El_ponche_de_los_deseos Estadio_del_Racing Elymus_geniculatus Elías_Piña_(Republica_Dominicana) Estacion_de_Gregorio_Marañón Falso_Dimitri Espeyrac Ezio_Varisco Ekadaśī Eugene_Carrière Ferdinand_Gregorovius El_comecocos Espartaquistas Eduardo_Garcia Francisco_José_Urrutia Estación_Santa_Eufemia Elecciones_regionales_de_Quindio_de_2011 El_señor_de_las_moscas_(1963) Estados_Unidos_Continentales Erasto_Ensástiga_Santiago

html map