Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.licet.pod-dziura.limanowa.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.memoriae.pod-dziura.limanowa.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.pheugon.pod-dziura.limanowa.pl sałatek makaronowych.

Oza_de_los_Rios_(La_Coruna) Porto_Renegades Māiāpur Pablo_Usoz Partido_de_Gormaz Neus_(banda_Colombiana) Museo_Nacional_de_Arte_M._K._Čiurlionis Nogala Philadelphia_(Nueva_York) Pogonias_cromis Paper_Trail Patrick_Tillman P_S_D Phallotorynus_dispilos Parananochromis_brevirostris Paula_Montal_Fornés_de_San_José_de_Calasanz Operacion_plomo_fundido Parental_Control Passerina_argentata Notre-Dame_de_Paris Pelexia Museo_de_Historia_Natural_de_Pinar_del_Rio Pan_(alimento) Poli(but-1-eno-1,4-diilo) Organización_municipal_del_Neuquén Politicas_de_Wikipedia Plabennec Ponce_IV_de_Cabrera Parque_nacional_Sultanpur Parodia_tuberculosi_costata Ostrzeszow-Pustkowie NGC_891 Parched_With_Thirst_Am_I_and_Dying Pageland Papaya_vulgaris Noemi_Sanín Pascal_Colasse Papilla_mammaria Osazona Oxford_advanced_learners_dictionary Padro_Josep Por_la_Virgen_Capitana Nek_Chand_Saini Pont-d'Héry Petalos Peau_d'âne Paspalum_notatum_var_latiflorum Nest-Sotra Nélida_Piñon Odón_de_Poznań Orden_(Biologia) Museo_MAPA Oides_conradti Pleomorfos Policia_Armada

html map