Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rachel_Fury Martell_Webster Pre_orden_de_especializacion Mergulo_californiano_alioscuro Golfo_Van_Diemen Reconocimiento_fotografico Metalurh_Zaporizhya Marcilly_en_Gault Regla_del_sacacorchos Quillan Quebrada_Arenas_(San_Juan,_Puerto_Rico) Puerta_del_Beso Línea_144_(Montevideo) Mediterraneo_(serie_de_television) Mbejú Masters_de_Canadá_2005 Regimiento_Reforzado_n.º_9_"Arauco" Llanura_de_Bjelopavlićka Medalla_de_Najímov Luccin Región_del_Alentejo Medallero_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Martín_Montoya Gottsched Maria_Concepcion_Bolivar Raspay María_Fernanda_Callejon Raul_Ramirez_Guerrero Región_vinicola_de_Matra Mailman Presa_Adolfo_López_Mateos Majorette Granville_(Dakota_del_Norte) Marco_Atilio_Regulo_(consul_294_a_C.) Luis_de_Brézé,_senor_de_Anet Gregory_Peck Primera_División_de_Argentina_(Futsal) Los_Buddenbrook Martina_Castells_y_Ballespí Lombillo_de_los_Barrios Rebielice_Krolewskie Manuel_Valls_i_Gorina Rally_Islas_Canarias_-_El_Corte_Inglés Melanie_S._Appleby Lyngby_Taarbæk Pruebas_de_Integracion Maquina_de_sumar Menelik_II_de_Etiopía Quemuenchatocha Racing_de_Olavarría Grand_Prairie,_Texas Macarang Provincia_Autonoma_de_Kosovo_y_Metohija_(1963_1968) Max_Weber Maiz_negro

html map