Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

La_madre_(pelicula_de_1926) La_Carrera_(Ávila) LAV_Valladolid-León Kleinia_neriifolia José_Manuel_Collado_y_Parada Júbar La_máquina_CE,_modelo_número_uno Juan_Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Zúniga Juan_Nepomuceno_Guerra Knut_Nesbø Lionel_Jospin Jose_Antonio_Pecharroman Kimberley_(Sudáfrica) JTS Kamex José_Ignacio_Pavón Isabel_Riquelme Juan_Velázquez_de_Velasco Judas_Priest Jose_de_Galvez,_marques_de_Sonora Ivo_van_Damme James_Caviezel Joseph_Garcia Jean_Bouin_(carrera) Lago_Malaui Liborio_García John_Jairo_Pai Jardín_Botanico_de_la_Capital_Nacional Jose_Joaquin_Granados_y_Gálvez Jaime_Mendoza_Gonzáles KControl Inuyama_(Aichi) Las_Juanas Janos_Németh Kurut Jardín_Zoológico_de_Florencio_Varela La_Lego_película Josef_Cesar Knipowitschia_longecaudata Jacamará_tridáctilo Liliana_López_Foresi Kearny_(Arizona) Juan_Antonio_de_Iza_Zamácola K.Brandt La_Marca_del_Este Linea_Verde_(Tranvía_de_San_Diego) Ley_Organica_1_2004,_de_28_de_diciembre,_de_Medidas_de_Protección_Integral_contra_la_Violencia_de_Genero La_retorica_en_Espana Jovenes_y_rebeldes José_Barraquer Isla_Toten K.Hoffm. Jussy_(Mosela) Juan_Ballester_Carmenates La_gota_fría

html map