Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Nahuatl_mexicanero Muuratsalo Niccolo_Da_Conti Piedra_runica_So_194 Nouveau_Mémoires_de_la_Société_Impériale_des_Naturalistes_de_Moscou Natalizumab Palacio_de_Andoin-Luzuriaga Neuville-sur-Saone Pedro_Ojeda Pericrocotus_brevirostris Orbitales_atómicos Playa_Santa_Catalina Pedro_Suarez_Berti Portal_(ciencia_ficcion) Nanorana_rostandi Panamanthus_panamensis Pieštany Neohesperidina_dihidrocalcona Partido_Nacional_Campesino_(Rumanía) One_Night_Only Nicey_sur_Aire Nagasarete_Airanto Overexposed Panketal Pfalzweyer Palmer_(Pokémon) Orden_de_australia Podosilis_medioexcavata Paraje_natural_Cola_del_embalse_de_Bornos Plaza_de_Maipú_(estacion) Opanassenkovius_verrucosus París-Roubaix_1906 Podocarpus_guatemalensis Paloma_Coronita Pabellón_de_Chile_(Sevilla) Nicolás_Esteban_Medina_Ríos Partido_Social_Liberal_(Moldavia) Portal_de_Cofreros Oleng Omécourt Pepinitos Pedro_Ponce_de_Leon Nu_Virginis PGB_de_las_provincias_argentinas Pedro_Arturo_Estrada_Z Olivia_(serie_de_television) Museo_Jose_Cruz_Herrera Pantallas_inflables P_Dukas Partido_Nacionalista_Catalán Platyhelluo Partidos_politicos_de_Japón Pedro_Marqués Once_Upon_a_Time_(álbum) Nigrita_bicolor

html map