Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Triasico_Inferior Glendale_(Colorado) Incas Garra_bispinosa Union_del_17_de_octubre Galeón_de_Manila Fuste Resistencia_a_antibióticos Reserva_Natural Germenes Ilich_Ramirez_Sánchez Roberto_Junguito_Bonnet Río_Guanapalo Ugrosaurus Municipio_de_Shabbona_(condado_de_DeKalb,_Illinois) Rio_Abajo_(Panama) Rolling_Thunder_Revue Iglesia_Las_Mercedes Municipio_de_Triumph In_A_Gadda-Da-Vida Rhamnus_velutina Municipio_de_North_Cadron_(Arkansas) Frutos_(apellido) Gira_Globo_Aeronautica Roderick_McMahon Fuerza_Aerea_de_Ucrania Río_Paatsjoki US$_20 Fruitland_(Maryland) Iglesia_catolica_bizantina_griega Union_Económica_y_Monetaria Glénay Umberto_Eco Rhizocephala Roncus_trojanicus Igidia Gerdesius_peruvianus Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Ultimos_Días_en_Kiribati Ilex_aquifolium_var_lusitanica Glipa_cladoda Tzintzuntzan Fuensalida_(Toledo) Municipio_de_Detroit Triturador Inga_polystachya If_I_Were_A_Carpenter_(album) Universidad_Hebrea Río_Big_Sioux Uniforme_del_Club_Carlos_A._Mannucci Tribunal_constitucional_de_chile Iglesia_de_San_Juan_de_Palau_de_Noguera Freetown_City Revista_Comun_Presencia Rio_Petri Restrumeiro

html map