Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Antorcha_de_paja IK_B_1300 Historia_de_la_genética Morrison_(Colorado) Arutz_10 Aquilaria_ophispermum Ichthyosaura_alpestris August_schleicher INS_Arihant Mount_Vernon_Square_7_Calle–Centro_de_Convenciones_(metro_de_Washington) Morgex Habia_fuscicauda Hugo_de_San_Víctor Hà_Nội_FC Guapeba_caimito Aurelio_Paris_Sanz_de_Santamaria Anievas_(Cantabria) Guru_Guru Another_Day_(álbum) Monumento_a_la_Mexicanidad Montalbano_Jonico Hollywood,_California Arroyo_Maldonado Atp Montceaux_les-Provins Angel_Vazquez_Molina Automovil_superdeportivo Atractor_de_Rossler Heat_(película) Archibald_Campbell,_quinto_conde_de_Argyll Artillería_autopropulsada Asedio_de_la_fortaleza_de_Fuenterrabia_(1521_1524) Mordella_subvittata Monsenor_Van_Thuan Arrazola Aristolochia_glauca Ano_1449 Grésy_sur-Isère IDCG Miomantis_usambanca Muerte_y_resurrección_de_Facundo Huaquear Montserrat_Comas_de_Argemir_Cendra Hrvoje_Miholjević Arv_Touv Morphosphaera_margaritacea Géneros_de_musica_electronica Happy_Days_(serie_tv) Gruta_Brisa_Azul Apuesta_(EP) Gunner Montgat Ministerio_de_la_Mujer_y_Desarrollo_Social_del_Peru Asociación_de_Cronistas_del_Espectaculo Asamblea_de_Córdoba_de_1919

html map