Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Buenas Calle_Madroño Benévent_l'Abbaye Campanula_lusitanica_f._racemoso_paniculata Benalua_de_las_Villas Casa_de_Lazarevic Banco_Nacional_de_la_República_de_Abjasia Catedral_del_Ártico Bang!_(revista) Cephaloleia_trivittata Casa_de_Castril Cartujos Carthamus_pinnatus Bilbado Cayos_Noronquises B.Y.O.B Centurion Bandera_de_la_Isla_de_Ascensión Chamisal_(Nuevo_Mexico) Burriquito Camina Cantón_de_Rozoy-sur-Serre Calamus_(planta) Boba_nina_nice Años_770 Central_termica_de_Compostilla_II Castillo_de_Paterno_(Albaladejo) Baccio_da_Montelupo Cephalomappa Cardo_de_peine Believe_(canción_de_nami_tamaki) Brahma_viharas Bièvres_(Ardenas) Bullhead_City Babylon_(miniserie) Calantica Biblioteca_Nazionale_di_Napoli Barco_a_vela Bromuro_de_tionilo Borough_Hall_(línea_de_la_7_Avenida–Broadway) Balanopaceae Bernabé_Gómez_del_Rio Bay_Parkway_(línea_West_End) Catalyst_(framework) Calculo_de_la_glándula_salival Bandera_de_montana Caucho_estireno-butadieno CBC/Radio_Canada Batalla_en_el_cielo Catedral_de_Skalholt Aída_(serie) Carretera_A35 Calle_Colón_(Palma_de_Mallorca) Caldera_Aira Basilio_martín_patino

html map