Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Keoladeo Jagermeister Jose_Marcelo_Salas_Melinao La_masia José_María_Garrut Litrisa_carnosa Liga_de_Campeones_Árabe_2001 Joaquín_Álvarez_Álvarez Ley_Glass-Steagall John_Jenkins Jiangxisaurus Junqueira_(Vale_de_Cambra) Liberato_Joaquim_Barroso Isla_oceánica Jan_Lambrichts La_Higuera_(Antequera) Koji_Kondo Kumpir Lista_de_Campeones_de_Bateo_de_las_Grandes_Ligas_de_Beisbol José_Ponce_y_Roque Jorge_Perez_del_Bosque L_F. Libro-albúm Jose_Maria_Codón Limnonectes_micrixalus Lava_Fork_volcano Licosura Liberty_BASIC Johan_Angstrom Juana_Álvarez-Prida_y_Vega Jornada_(reunión) Le_Mesnil_Bacley Koni_Chan Kubb_(grupo_musical) Karel_Novaček Literatura_espanola_de_la_Edad_Media Kronfleisch Judith_A._Resnik Joaquin_Tomas_do_Amaral Jurassic_Park_III:_Advanced_Action Labeobarbus_mbami Juegos_Olimpicos_de_verano_1960 Instituto_chileno_de_medicina_reproductiva La_Alquería_(desambiguación) Kawaik Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Genova Jose_Luis_Díez_y_Perez_Munoz Jan_Egeland Lapidas_de_Cofiño Jorge_Claros Katwa Isla_Vista_California Liga_de_Futbol_Norte_de_Santa_Cruz Juan_de_las_Bandas_Negras José_María_Gordon_Prendergast

html map