Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

George_Bonsor GJ_555 Fuente_el_Sauz_(Ávila) Reinhardt_Seminar Giacinto_Bobone Ruth_perednik Geografia_de_Canarias Garrachuda Ryegate_(Montana) Trigatrón Rhaphiostylis Rito_de_Memphis_Misraim_en_Argentina U_N.C. Tunel_de_Olvena Garcia_de_paredes Robert_Pickton Unicast Frente_Atletico_(Ultras) German_Gamazo_Calvo Municipio_de_Upper_Loutre Reserva_Paisajistica_Nor_Yauyos-Cochas Ricardo_Cesar_Andreu Infanteria_de_Marina_de_Estados_Unidos Río_Sacambaya Gargenville Función_rectangular S.D.Deshpande Ruslan_Nigmatullin Roger_Vonlanthen Un_rey_en_Nueva_York STS-128 Inmunidad_de_los_legisladores Municipio_de_Holland_(condado_de_Ottawa,_Míchigan) Frontera_Espana_Francia Insercion_social Frédéric_le_Play Unión_de_Radiodifusión_del_Asia_Pacífico Universidad_Nacional_del_Comahue SERTV_Canal_11 Ulriksdal Geografía_de_la_provincia_de_Avila Reverb Fulvetta_striaticollis Rosel_George_Brown Una_estrellita_estrellada S_XI Reserva_Regional_de_Caza_Saja Idolatria Free_(álbum_de_Free) Globos_de_Oro_1995 García_Hamilton Fundacion_para_el_Analisis_y_los_Estudios_Sociales Indeterminación_clínica U.G.T. Friedrichswalde

html map