Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Tar-Anárion Sound_of_Silence Sinfonia_n.º_102_(Haydn) Talbeyla Tahivilla Sindrome_de_Kabuki Tipográfico The_Griffon_Mask Torneo_de_Mexico Sphaerosomidae Tanaceteen Santa_Lucia_(Gran_San_Juan) Sulfhidrilo Sergio_Moreno_Monrové Spinitermes Tratado_de_libre_comercio_entre_colombia_y_estados_unidos Still_life Santa_sangre_(pelicula) Sindrome_de_Creutzfeldt_Jacob The_Dø Tokyo_Big_Sight Snaefellsnes_og_Hnappadalssysla_(condado) Secamone Sistema_palametoscópico_de_Gilbert_Palmer_Pond Santa_Lucia_(Montería) The_Play Sainte_Marie_aux-Chenes Servicios_informativos São_Julião_(Gouveia) Tierra_Primero Tom_Ford_(diseñador) Servicio_a_la_inglesa Siglo_XII Serinus_sulphuratus Saint-Aubin_(Aube) Saint_Paul_la_Coste Temple_Of_The_Dog Todiramphus_tutus Tiger_Hillarp_Persson Tamar Sipalki_do Stirp._Nov. The_Woman_in_Black Saint-Pierre-Langers Timmy_Chandler Shorthand_Phonetics Saint-Lézin Skutterudita St_Clair_(lago) Sistema_MultiAir Seleccion_de_futbol_americano_de_Alemania Sittang Tiráspol South_Hackensack_(Nueva_Jersey) Tinus

html map