Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Premio_Primetime_Emmy_a_la_mejor_serie_de_comedia_variedades_o_musica M'sila Raster Redundancia María_Jose_Martínez_Turrini Pâté_Lorrain Manuel_Ferraz_de_Campos_Sales Queso_taleggio Primera_División_de_México_1946/47 Puffinus_baroli Los_Grobo Mammuthus_primigenius Maximilian_Haider Maquina_de_asedio María_del_Pilar_Cifuentes Puente_Mindaugas Marco_(desambiguacion) Ramon_Calderón Ramal_Ferro-Industrial_de_Río_Turbio Psedera MaTer Los_Siete_Habitos_de_las_Personas_Altamente_Efectiva Rally_Acrópolis_de_2007 Pseudantechinus_roryi Medicina_hiperbarica Radio-Televisión_Cantabria Microrregión_del_Sertón_de_Inhamuns Región_de_la_Patagonia Mercedes_Alonso_García Lorenzo_di_Bartolo Pterois_volitans Maguila_Gorila Pouzols_Minervois Los_Llanos_(Antequera) Mickaël_Bethe-Selassié Love_actually Reacción_de_Sakurai Maikel_García Regiones_de_Somalia Gran_Principe_de_Kiev Martha_y_Maria_Magdalena Masaje_thai Pozo_superprofundo_de_Kola Raton_arrocero_bicolor Pycnobregma Lucien_Chauvet Los_nietos_de_don_Venancio Macarena_Reyes Maronese_de_Neuquen Maria_San_Gil Marcelo_Chávez Gonz.Frag. Medallero_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Berlín_1936 Manuel_Fernández-Cuesta_Merelo Publio_Cornelio_Cosso

html map