Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.nummi.pod-teoria.pila.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.operemur.pod-teoria.pila.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.viribus.pod-teoria.pila.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Bastiodon CONACYT_(México) Catedral_de_Aberdeen Carapinheira Cabezaje_de_moros Carlos_López_García-Picos Bartolomé_de_Cardenas_(pintor) Beta-endorfinas Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Pista_2000 Caldas_da_rainha Carnival_Phantasm Beowulf_(pelicula_2007) Bhang Callichthys_serralabium Bandera_del_Pais_Vasco Beréziat Campeonato_mundial_de_esgrima_de_2001 Caserio_Salbarregi Bandera_del_Territorio_Británico_del_Océano_Índico Carduus_macrolepis Catalogue_of_North_American_Plants_North_of_Mexico Castillo_de_dos_hermanas Cementerios_(estacion) CC_by_sa Brush_Prairie_(Washington) Barnes_Foundation Cabezo_Budo Catedral_de_Strängnäs Bihang_till_Kongliga_Svenska_Vetenskaps-Akademiens_Handlingar Carlos_Johnson Bahiopsis Brøndby Biblioteca_Publica_del_Estado_(Huelva) Cenicero_(recipiente) Baudrières Cassius_(canción) Cantar_de_Roncesvalles Blanca_Inés_Macías_Monsalve Barc_speeder Birmingham_(condado_de_Huntingdon,_Pensilvania) Cecilia_Matilde_Lopez_Montaño Cañón_Automatico_Tipo_99_20_mm Calidad_del_aire_interior Batman_The_Dark_Knight_Strikes_Again Buscando_un_amor Canal_Educativo_2 Budismo_Shingon Base_novolazarevskaya Buttzville Calamagrostis_luxurians Caulanthus_stenocarpus Boeing_767_200 Brainin Casa_Arabe_e_Instituto_Internacional_de_Estudios_Arabes_y_del_Mundo_Musulmán Catedral_de_la_Inmaculada_Concepción_(Guyana)

html map