Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cuentos_y_leyendas_del_Oriente_boliviano Cristo_de_los_Desagravios_y_Misericordia Desvio_Arijon Copa_de_la_UEFA_1983–84 Corto_Maltés:_La_juventud Daisy_Johnson Drimys Célula_somatica Algoritmo_DPLL Culicomorpha Digital8 Copa_Mundial_de_Waterpolo_FINA Donaciones Demografia_de_Texas Disciplinas_Auxiliares_de_la_Historia Cordofono Damascene_Airways Deserpidina Design_Patterns_(libro) Alfonso_de_la_Fuente_Chaos Dundee_(Nueva_York) Curia_regia Amaracus Cuerno_de_África Cuauhtemoc_Velasco_Oliva Córdoba_Zombie Daniel_Muriel Amber_(Oklahoma) Alto_Urubamba Coracopsis_nigra EMAU Damián_de_Pavia Dear_Diary,_My_Teen_Angst_Has_A_Body_Count Den_kjøbenhavnske_flora Digital_Photography_Review Distrito_judicial_de_Ancash Alija_del_Infantado_(Leon) Denominación_de_estrellas_variables Corral_Rubio Alvaro_Garcia_(Uruguay) Ecoturismo_en_Queretaro EX_302 Cristina_Bermúdez Dolar_de_las_Colonias_del_Estrecho David_José_Alves Alianza_Editorial All_Mod_Cons Alessandra_Rosaldo Diego_Fernández_de_Cordoba_marqués_de_Guadalcázar Digitaria_geniculata Ali_Jamenei Departamento_Puelen Alternanthera_dubia Convergente Economia_parisina

html map