Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Rio_Peperi_Guacu Río_Protoka Fuente-Tojar_(Cordoba) Trinidad_(Masaccio) Inca_(Espana) Glaucothea Ingenieria_metabolica Fresneda_de_Cuellar Ignacio_Maria_Gonzalez_(politico) Universidad_de_la_sabana Gastronomia_de_Camerún Tripetalum Reputacion Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_Candelaria_(Tijarafe) Rzepka GJ_684 Un_drama_de_1880 Tuya_(geomorfología) Representación_de_Jesus S.D.P. In_for_the_Kill_(álbum) Rio_Ozama SMER Ruta_Nacional_59_(Argentina) Triangulo_de_farabeuf Museo_DAR Ingerophrynus Ronald_Fuentes Félix_Calleja Río_Zun-Murín Ronin_Blade Gestaçô_(Baiao) Ruta_Nacional_118_(Argentina) Glatigny_(Mancha) Municipio_de_New_Berlin_(condado_de_Sangamon,_Illinois) Iglesia_de_Betfagé U.D._Almeria German_Verdugo_Soto Richard_Rorty Reino_de_Jaén_(Espana) Ríos_del_Paraguay Globularia_vulgaris_subsp._cambessedesii Triángulo Relación_de_vasallaje Una_educación Roger_Zatkoff Gachala Glusberg Full_Moon_wo_Sagashite Garmaza Giovanni_Gerolamo_Saccheri Roncus_succineus Idris_I Gianmarco Rio_breg

html map