Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.petere.w-wokol.lapy.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.tempus.w-wokol.lapy.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.w-wokol.lapy.pl sałatek makaronowych.

OH Organizacion_territorial_de_los_Estados_Unidos_de_America Olivia Peter_Medgyessy Música_campesina Operador_lineal Museo_histórico_de_Mesa Phoetalia_pallida Muñeco_porfiado P_R_S_D Oratio_admonitionis Nossa_Senhora_da_Expectação_(Campo_Maior) Paolo_Nutini Pluteus_cervinus Peravia Partido_judicial_de_Castrojeriz Pablo_Daniel_Cano_Fernández Noronhia Paul_Davidson_Sorensen Padres_Maristas Pericopsis_ponapensis Penetrómetros_estáticos_de_punta_electrica Museo_del_tsunami_de_Aceh Paco_Lobatón Museo_de_la_Real_Fábrica_de_Artillería_de_La_Cavada OTI_1983 Pancovia_delavayi Paleodicotas Nel_sole Palacio_de_la_Republica_(Berlin) Pollença_(Baleares) Origanum_orientale Plaza_del_Viejo_Coso_(Valladolid) Observatorio_Astrofisico_Nacional_de_Tonantzintla Nine_(Vila_Nova_de_Famalicão) Pompierre Patria_chica Nobes Peter_(Corazon_Rebelde) Pe_2 Paulo_Alvaro_de_Córdoba Nexter_30 Plátano_occidental Notelaea_excelsa Napanoch_(Nueva_York) Paul_LePage Pittierella Pararoncus_chamberlini Playing_for_Change Papiro_4 NGC_650 Pato_corredor_indio Obispado_del_Tucumán Nahuel_DL-43 New_Divide

html map