Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Obereño Narcissus_cyclamineus_subsp._cohaerens Palacio_Municipal_de_Congresos_y_Exposiciones Plantas Partido_Regionalista_Extremeño Museo_de_Alamedilla New_York_County_Courthouse Pinus_rinzii Palònia_blanca Pigeonita Obligacion_de_alimentos_(Espana) Phoxinus_oxyrhynchus NOK Pablo_Porta Pianotolli-Caldarello NK_Olimpija Neffes Peperomia_rotundifolia_auct Orchis_spectabilis_f_willeyi Piscinas_de_Ecuasal Persiguiendo_el_hielo Peggy_Mount Pablo_Carreño-Busta Plato_trinchero Nenga Negro_(rio_Rio_Negro) Opuntia_brunneogemmia Oncy-sur-Ecole Nicoya_(Canton) Pakapaka Períodos_de_la_tabla_periódica PSFL Parque_Natural_de_Xera_Sot_de_Xera ORP_Gen._K._Pułaski_(272) Operacion_Goodwood Norwegian_Singles_Chart Obelisco_Roto Palma_de_cera Naraka_(budismo) Piast_Kołodziej Operación_Anorí Orden_de_Jose_Marti Partido_Renovador_de_Salta Ossela Piscina_mirabilis Oxalis_taquetii Palacio-iglesia_de_Goyeneche_(Nuevo_Baztán) Posta_de_los_Hornillos Niza,_Francia Planta_de_reprocesado_de_combustible_nuclear Piramide_(tronco_cerebral) Pont_du_Garigliano Parque_natural_de_la_corona_forestal Omurtag_de_Bulgaria Piru_(California)

html map