Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Aín_(Castellón) Azufaifo_de_Tunez Carlo_Magno Años_570_a.C. Beethoven_y_Mozart Caserío_Eduegi Callistemma_hortense Beniel Besos_y_pesos Cañon_de_Saturban Causuagán Ceratoleptes_proboscis CCPJ Caputxes Capítulos_de_Alfred_J._Kwak Champiñon_común Canal_8_(Córdoba) Bandera_de_belmonte_de_miranda CTV Bubalus_mindorensis Cantanhede_(Maranhao) Castillo_de_San_Joaquin Calaina_admirabilis Chacarita_Juniors Buxetas Candelaria_(Cuba) Castil_de_Peones_(Burgos) Badger_(Alaska) Canon_Anti_Tanque_Tipo_1_47_mm Calles_General_Lacy_y_Coronel_Moscoso Batalla_de_Coronea_(394_adC) Cantilena Callionymus_bleekeri Cenobio_Sauza Cap_Enderrocat Casa_Díaz-Cassou Carex_pennsylvanica Bienvenido_a_la_casa_de_muñecas Baiano_dermival_almeida_de_lima BAFTA_Fellowship Bd_+36_3317 Centro_histórico_de_Ouro_Preto Cetomimus_teevani Capitulos_de_Eyeshield_21 Canal_Ballenero Cantón_de_Bagnères_de-Bigorre Capay_(Yolo) Blatta_marmorata Carphodactylidae Benedito_Vives Cartela Bupleurum_rigidum Bandera_de_la_V_Región_de_Valparaíso Bokobá_(municipio) Brutt

html map