Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Dichaea_bradeorum Cualidad_organoléptica Dust_to_dust Drupaceo Crucero_9_de_Julio_(1893) Alopecurus_scaber Corrosión_por_grieta Dardania_(Anatolia) Destino_del_crucero_de_batalla_Nürnberg Cosautlán_de_Carvajal Diego_Gálligo Alpha_Persei Cédric_Bardon Corriente_filosófica Cólico_nefrítico Dommartin-aux-Bois Desteaptă-te,_Romane! Alto_Takutu-Alto_Essequibo Criptopórticos_(Arles) Alejandro_Montecchia Darío_Alejandro_Gandín Ducado_de_aguiar Domeno Dependencia_(social) Deer_River_(Minnesota) Cooperativa_Agricola_y_Lechera_de_La_Unión_Limitada Distrito_electoral_de_kongola Cuarta_Avenida_Calle_9_(estación) Delegacion_Tláhuac Amame_peteribí Copa_del_Generalísimo_de_hockey_sobre_patines_1944 Cornus_riparia_var._rugosa Damien_Omen_II Amaury_Pasos Ambly-Fleury Dmitri_Trofimovich_Shepilov Cordillera_Balcánica Cultura_de_Yemdet_Nasr Croscat Dorotea_(santa) Dialecto_madrileño Alexander_Succar Echinopsis_kuehnrichii Alsine_bipartita Cotton_Nash Cylindrolobus E_Strand Duras David_John_Matthews Cortland Dux_(titulo) Alfredo_Corrochano_Miranda Amytornis Distrito_de_Angers Dholaviram

html map