Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Tipo_95_Ha-Go The_Waves Spring_Branch_Independent_School_District Sevelinges Steven_Holl South_West_(Australia_Occidental) Sacra Transporte_de_santander Sury_aux_Bois Toxicomania Telecafé Soltero_parasito Teoría_general_sobre_el_empleo_el_interes_y_el_dinero Soy_electronico Tora_(Lerida) T_Veronica Saint_Loup_(Tarn_y_Garona) Tabebuia_pentaphylla_var._normalis Sredni_(Krasnodar) Socialismo_Cientifico Skírnismál Teoría_de_la_construcción_de_la_tercera_cultura Sericornis_spilodera Santanyi_Santañi Sadhú Setesdalen Toltén Teoría_Oxfordiana Takamado Sergei_Obraztsov Señorío_de_Bornos Stoliarov Santa_Fe_do_Sul Tigre_Club Tokugawa_Ieyosi Teddy_Tamgho Silicon_Alley Toma_de_Badajoz Taylor_Glockner Sailly_lez_Cambrai Tim_Berg Sistema_General_de_Riesgos_Laborales_(Colombia) Sonseca Sănduleşti Torre_Escaletes Siricote_(Ciricote) Sergiev_Posad Sadira Sambucus_oreopola Theodore_Hendricks Società_Sportiva_Sambenedettese_Calcio Stefano_Bettarello Survivor:_Unluler_vs._Gonulluler_2 Tetsubishi Tectitán

html map