Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tramo_16 South_Dakota_State_University Summit_(Illinois) Sevada Steffi_Nerius Séptimo_distrito_de_Paris Terremoto_de_Tucuman_de_1913 Teoría_de_Gaia Tokyo_City_Hall The_Dynasty:_Roc_La_Familia Silvia_Giner Sedum_cineritium Sistema_Centralizado_de_Area_de_Tránsito_Antofagasta Sebastian_Barrientos The_Biggie_Duets Songs_of_Faith_and_Devotion San_Nicetas The_3rd_Birthday Tigre_báltico Sistema_de_honor Saint-Pierre-la-Garenne Sergio_Meza_Sanchez Templo_paramoniano Torres_de_la_Alameda_(Madrid) Terremoto_de_Concepción_de_1751 Saint_Clement_de-Riviere Sciacassia_siamea Tonalá_Jalisco Síndico_de_Agravios_de_Cataluña Transito_Rápido_del_Area_de_Dublín Sistema_de_edición_no_lineal Suzay Sonata_para_piano_nº_13_(Beethoven) Saint_Cirq_Lapopie Tournayelloidea Saint_Genest-sur-Roselle Tamins Tenoria The_Cornhill_Magazine Sujebi Stop_The_Clocks_(canción) Saxifraga_pectinata The_rockfords Sachalinobiini Sitio_de_Veyes TC_2000 Sopa_de_granada Studien_uber_Hysterie Snap_fit Sierra_de_Marão Saint-Christophe-du-Luat Somos_los_Carmona Tasa_de_analfabetismo_de_adultos Teorema_de_amigos_y_extranos Sivry-Ante

html map