Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tesoro_Nacional_(Japon) Suecia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Sedriano Sutrina San_Ángelo_(Texas) Secure_RTCP Sacou_Wala_Bouteil Taekwondo_en_chile Santa_Marina_(Noreña) Sustancias_químicas Santa_Maria_de_la_Isla Transmetro_(Monterrey) Sant'Agata_di_Militello Tensor_de_Maxwell Sphoeroides_parvus Saint_Julien-la-Geneste Saint_Etienne_de_Vicq Tirosen Senorio_de_Bornos Spin_the_Black_Circle Saltos_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Berlin_1936 Six_Man_Tag_Team_Match Stereocyclops Skai_Jackson Teen_spirit Suscripcion Topotecan Teoría_topológica_cuántica_de_campo Senal_real_de_Aragon Tatare Seleccion_nacional_de_fútbol_de_Suiza Salvia_lavandulifolia Selvíria Spiranthes_subpandurata Tebano Sisowath Tercera_dinastía_de_Ur Ted_DiBiase San_Andrés_Corsini Torneo_Con_Acento Sevsk Seleccion_de_balonmano_de_Noruega Tomás_Allende_y_García-Báxter Sonata_para_violin_n.º_9_(Beethoven) Saint-Jean-de-Moirans Sitio_de_Nicea_(1113) Staurotypidae Sainte_Nathalene Seven_Oaks Thinner_(película) Suessenguthiella_caespitosa Sipaliwini Senor_del_Mar Santa_Ana_de_Cagayan Tigranakert

html map