Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Destilación_solar Desierto_de_la_Candelaria Ambulance Alunizaje_(delito) Crisis_bajomedieval Cottage_pie Dom_Antônio_Reis Almodovar Alemán_austríaco Cuarteto_para_cuerdas_n_º_15_(Beethoven) Cruasán Cora_Sadosky Alsine_vulgaris Diblasticos Durraes Disolucion_del_consejo_escolar Corallorrhiza_trifida_var_verna Cóctel_Molótov Dewi_Lestari Alex_Lora:_Del_Three_a_El_Tri_(40_rolas_del_alma._Mi_mente_y_Mi_aferracion) De_pé_a_pa Di_bloque_PS_(PB-POSS)_Copolimero Diante_Garrett Economia_de_Baja_California Alpes_Maritimos Amara Crepidotus Crescent_City_North_(California) Deutsches_Archaologisches_Institut Distrito_de_Chancay_(San_Marcos) Convento_de_las_Reparadoras_(Jerez_de_la_Frontera) Countess_of_Tinmouth Cumbre_de_Jefes_de_Estado_y_de_Gobierno_de_América_Latina_El_Caribe_Unión_Europea Cristobal_de_Bena Cultura_germánica Dinastia_Filipina Departamento_de_casablanca Coris_purpurea Distrito_de_el_tambo Derecho_de_la_india Departamento_de_Mindanao_y_Joló Amazing_Journey Dolce&Gabbana Diksa_guru Distrito_electoral_de_Vienna_n.º_3 Distre Cómo_conseguir_chicas Alfa_Romeo_1900_C52 Copa_Peru_2008 Alseuosmiales Algo_Cambió Diseñador_de_videojuegos Displasias Diocesis_de_Aguascalientes Diogo_de_silves

html map